Nieuwe media

Het zijn boeiende tijden om journalistiek te bestuderen en te overwegen daarin carrière te maken. Wereldwijd kalft het aantal lezers van gedrukte kranten en tijdschriften af, en hebben uitgevers moeite om  een model te vinden waarmee ze aan de wel toenemende onlinelezers genoeg kunnen verdienen om te blijven bestaan.

In Vlaanderen lijken voorlopig vooral de tijdschriften onder druk te staan. De kranten houden in vergelijking goed stand, maar dat is wellicht stilte voor de storm.

Op het internet, dat voor een groot deel voor de daling verantwoordelijk gehouden wordt, bloeien heel wat nieuwe initiatieven. De nieuwe Nederlandse website De correspondent kreeg ook in Vlaanderen heel wat aandacht. En terecht, want er viel sinds de lancering op 30 september al heel wat interessants te lezen over onder andere vluchtelingenkampen, de crisis van de democratie, de ADHD-epidemie, … Het is een betalende site, dus ik kan helaas niet naar alle artikels linken. Vandaag ging het hoofdartikel over privacy, en waarom we er meer mee zouden moeten inzitten dat veiligheidsdiensten en overheid ons dat niet meer lijken te gunnen. Deze link doet wellicht het artikel verschijnen met erboven de melding ‘Dit artikel wordt met je gedeeld door lid Koen De Bock’. Graag gedaan!

Er bestaan ook heel wat gratis nieuwe nieuwssites, waarvan vooral Quartz me momenteel weet te charmeren. Op deze site valt (in het Engels) vooral economisch nieuws te vinden, en is volledig gratis. Hoe ze dat kunnen volhouden, wordt uitgelegd in de interessante nieuwsbrief The Monday Note: door op een slimme manier de reclame tussen de berichten te plaatsen en de organisatie klein te houden. (Laat ik maar eerlijk zijn: zowel Quartz als de The Monday Note heb ik via De Correspondent leren kennen.)

In Vlaanderen moeten we het voorlopig met Apache stellen. Een site die er in tegenstelling tot de Correspondent voor kiest grotendeels gratis te blijven en enkele extra’s (archief raadplegen, mogelijkheid om commentaar te geven op de artikels) tegen betaling aanbiedt. Ik hou van hun mediakritische aanpak, maar voorlopig behoort Apache niet tot de websites waar ik dagelijks heen surf. Dat zoeken ze een beetje zelf, door te weinig nieuwe stukken te publiceren. Maar ere wie ere toekomt: vandaag hebben ze een voor aspirant-journalisten (en wellicht ook voor vele anderen) boeiend interview met Walter Zinzen.

Ik wacht vol spanning op nieuwe initiatieven in binnen- en buitenland en speur het net ook verder af naar nieuwe ontdekkingen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s