Geefpleinen in Antwerpen, en binnenkort overal?

Image

Het eerste officiële geefplein op de Dageraadplaats een tweetal maand geleden, was door hevige regen slechts een beperkt succes. Voor de tweede editie was op veilig gespeeld, door het geefplein te laten doorgaan in de overdekte hal aan Park Spoor Noord. Uiteraard werd het dan ook een prachtig zonnige herfstdag.

Voor het tweede geefplein was een speciaal thema voor de tijd van het jaar gekozen: speelgoed. Met het oog op de komst van Sinterklaas en de aankomende feestdagen, werden Antwerpenaren aangemoedigd speelgoed dat hun kinderen niet meer te gebruiken in te leveren. De minder begoeden uit de maatschappij kunnen het aangeboden speelgoed meenemen en krijgen zo de kans om hun kinderen cadeaus te geven zonder hiervoor in de portemonnee te moeten tasten.

Het geefplein is een initiatief van Geefpleinen Overal, een actie die ontstond in de schoot van Occupy Antwerp. Hoewel Occupy op de meeste plaatsen een uitgestorven actie lijkt (enkele interessante initiatieven niet te na gesproken), zit er in Antwerpen nog meer leven in. De beweging kreeg er een nieuwe impuls toen in oktober 2012 schrijver Jeroen Olyslaegers, zijn partner Nikkie Van Lierop en hun gemeenschappelijke vriending Patsy Van Der Parre de acties een nieuwe dimensie gaven. Zij breidden de wekelijkse acties van Occupy Antwerp uit met een volkskeuken. Eerst werd er soep uitgedeeld aan daklozen en armen, later kwamen anderen de acties vervoegen met andere zelfgemaakte etenswaren.

Die acties werden na de winter stopgezet toen het stadsbestuur suggereerde dat voor permanente acties vergunningen nodig zijn en de voedselbedeling dan conform diende te zijn aan de strenge vereisten voor voedselveiligheid. Ook de handelaars rond het Astridplein, waar de meeste acties plaatsvonden, hadden geklaagd over deze gratis bedeling die hun inkomsten bedreigde. Bij de initiatiefnemers was intussen wel een nieuw idee geboren: Geefpleinen overal.

Initiatiefneemster Patsy Van De Parre: “Een geefplein is een plein waar mensen kunnen komen geven of nemen, en beide mag ook. Het plein is van iedereen. Het is toch leuk om je kinderen cadeautjes te geven, ook als je ze zelf niet kan kopen? Het is ook een vorm van recyclage. Je kan nieuwe dingen in de winkel kopen, maar het is ook leuk dat dingen opnieuw gebruikt worden.”

Het geefplein werkt samen met organisaties die al langer met recyclage bezig zijn. Van De Parre: “Wat hier na het geefplein overblijft, gaat naar de Kringwinkel. Die zijn zelf ook bezig met een actie om warme jassen en kledij in te zamelen, die verdeeld zullen worden in sociale centra en opvangplaatsen. Een deel van het speelgoed zal daar wellicht mee uitgedeeld worden. Een deel zal ook door de Kringwinkel via verkoop terug in roulatie gebracht worden. Dat is ook een goede zaak want Kringwinkels verschaffen werk aan mensen die niet in het normale arbeidscircuit terechtkunnen.’

Op het geefplein zelf was het een gezellige boel. Rond de middag liep er een honderdtal mensen rond in de hal aan Park Spoor Noord. Speelgoed lag op de grond en op tafels uitgestald. Mensen liepen met grote zakken tussen het speelgoed door, de enen om te kijken waar ze hun speelgoed zouden uitstallen, de anderen om te kiezen wat ze zouden meenemen. Kinderen kwamen ogen te kort. Wanneer al het speelgoed gemonsterd was, konden ze zich ook laten schminken of mandala’s tekenen. Er stonden kraampjes opgesteld waar mensen eten konden brengen dat anderen mochten meenemen. De organisatie had zelf zestig liter soep voorzien. Er was muntthee en aanvankelijk ook koffie. ‘Die is al op,’ lachte Van De Parre rond het middaguur, ‘wellicht te veel mensen met een kater op deze zondagmorgen.’

Later op de middag kwamen er nog bij Occupy betrokken muzikanten ten dans spelen. Ik was er toen niet meer, en blijkens de mooie zwart-wit foto’s die ik achteraf op een sociale netwerksite zag, moet ik dat betreuren.

Van Der Parre en de andere mensen van Geefpleinen Overal zitten nog vol plannen voor de toekomst. ‘We willen zelf om de drie maand ongeveer een geefplein organiseren. Verder helpen we ook mensen die elders een actie plannen. Iedereen kan een geefplein organiseren, desnoods alleen: je gooit wat spullen in een mand, trekt naar een plein en zet die spullen ‘te geef.’ De soepbedelingen zullen deze winter door de tegenwerking van de stad wellicht niet kunnen doorgaan. Volgende zomer plannen we wel picknicks te organiseren. Gezinnen van drie kunnen gerust eten voor tien meebrengen, dat kan niemand verbieden. We dromen ook van een geefsupermarkt. En we onderhandelen met de stad om een pand te vinden voor een geefcentrum. Mensen zouden daar gratis diensten kunnen aanbieden. Bijvoorbeeld een kapper die een uurtje komt kappen, of een vertaler die zich ter beschikking stelt. Op een bord kan dan aangeduid worden wie wanneer aanwezig zal zijn. Een wereld van geven en nemen. Stel je eens voor hoe die er zou uitzien?’

Advertisements

One thought on “Geefpleinen in Antwerpen, en binnenkort overal?

  1. Pingback: Alternatieve economie ontkiemt in Brugge: project W2 | Nederlandstalige blog van de P2P Foundation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s