Verschrikkelijke schoonheid

Prachtige foto’s in De Morgen gisteren, van iets waar eigenlijk niets moois aan is. Integendeel. Het gaat namelijk om luchtfoto’s genomen door fotograaf Daniel Beltrá na de ontploffing van het boorplatform Deepwater Horizon, in 2010 de oorzaak van één van de grootste olierampen in de geschiedenis.

De foto’s herinnerden me aan een reeks foto’s die ik vorig jaar in Museum Kunstpalast in Düsseldorf zag, gemaakt door Andreas Gursky. De reeks heette Bangkok, en ik kan ze hier eigenlijk geen recht aandoen want zoals de meeste foto’s van Gursky moet je ze op heel groot formaat zien om de beelden recht te doen.

Van ver lijken de foto’s abstracte schilderijen, een lijnenspel in licht en donker. Dichtbij zie je dat het om close-ups van rivieren gaat. Dat zie je helaas vooral door de vervuiling: in het beeld dwarrelen allerlei objecten die daar niet thuis horen.

Nu ik het toch over Andreas Gursky heb: die man is ook de maker van de duurst verkochte foto van een nog levende fotograaf. Een afdruk van zijn Rhein II (zie hieronder) werd in 2010 geveild voor 3,1 miljoen Euro.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s